обратно

„Конен преход „Заедно сме по-силни” 2014

 

Любителите на коне и свободната езда се събраха за 8 поредна година в село Мирково да популяризират конната езда.

 

Тази година на поляните преди Мирково се събраха над 40 конника от различни ездови клубове, конни бази, самостоятелни ездачи както и публика.

 

Прехода 2014 предостави на конете и ездачите разнообразен и предизвикателен терен – буйни реки, многобройни дерета, непреходими гори и безкрайни поляни. Всички се справиха отлично а главните герои – конете – за пореден път доказаха, че заслужават уважение и респект от нашата страна.

„Конен преход „Заедно сме по-силни” 2014

 

 

Есента с коне в село Макоцево 2014

 

Въпреки студа, вятъра и мъглата, любителите на конете и ездата събраха се отново. Малките и големите ездачи забавляваха се, взимайки участие в Trail игрите, с различна степен на трудност. Децата, тийнеджерите и големите ездачи представиха се достойно. Много усмивки, грейнали лица и положителна енергия допринесоха към доброто настроение на срещата. За всички имаше малки награди и безценното усещане, че се справиха въпреки трудните условия. В края на деня екипът на Ранчото изказа благодарности към дошлите за ангажираността и отдадеността им към идеята, както и за желанието им, да се занимават и общуват по правилен начин с конете. Всички се разделиха с пожеланието за нови и скорошни срещи....

Есента с коне в село Макоцево 2014

 

 

Есента с коне в село Макоцево 2013

 

Любителите на конете и техните собственици се събраха вече за 3 път да популяризират конната езда и общуването с конете в Село Макоцево. Събитието под наслов „Есента с коне в Макоцево” се състоя на 12 октомври и събра многобройна публика както и участници дошли със собствени коне и впрягове - общо над 50 коня.

Събитието е инициатива на ездачите от Ранчо „Конникът” и собствениците на коне от Макоцево. И тази година кметството на село Макоцево в лицето на Г-жа Мария Георгиева заедно с фирмите HORSELAND BG – главния спонсор на наградите, Лактан ЕООД, Конникът ЕООД и Станилов EООД подкрепиха техните усилия.

Организаторите бяха подготвили интересни и нови предизвикателства за ездачите, както и специално подготвено трасе за впрягове. Най-малките гости, желаещи да се качат и пояздят кон, имаха възможността да го направят в специално предоставен за тях манеж.

За всички – малки, големи, ездачи и публика този ден бе изпълен с много радост, емоции и забавление. Всеки от тях си тръгна с пожелания към организаторите и до година пак да има „Есента с коне в Макоцево”.

Есента с коне в село Макоцево 2013

 

 

„Заедно сме по-силни” Преход с коне и колоездачи 2013

 

От 6 години по средата на лятото организираме 3-дневен конен преход „Заедно сме по-силни”. Досега в него всяка година взимаха участие над 60 конника от различни конни бази и собственици на коне. В тазгодишното събитие имаха възможността да вземат участие и велосипедисти, тъй като идеята бе преходът да бъде посветен на екологичния и природосъобразен начин на живот.

7 –мото издание на прехода „Заедно сме по-силни” премина през територията на 3 общини: Елин Пелин, Горна Малина и Ботевград. Той бе замислен като обществена инициатива и дейност, която предлага комбинация от „спорт и туризъм”.

Увлекателното пътуване, разделено на 3 етапа, започна в околностите на язовир Огняново и приключи на поляните под стената на язовир Бебреш, където следобеда имаше шоу-програма, съчетана от western състезания, музика и забавления както за участниците, така и за публиката.

„Заедно сме по-силни” Преход с коне и колоездачи 2013

 

 

„Есента с коне в Макоцево” 2012

 

На 6 октомрви 2012, се проведе събитието „Есента с коне в Макоцево”. Радваме се, че вече за втора година се срещнахме, за да споделим любовта си към конете и ездата. Организаторите предвидиха и тази година интересни и нови състезания за всички желаещи, както и специален паркур за най- малките ездачи. Имаше емоции, забавление и приятелски срещи съпътсвани с кънтри музика...

Най-многото участници имаше в детския паркур. Над 20 деца показаха уменията си за езда и управление на кон. С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА кметството на село Макоцево и фирмите: ЕКОБУПЛАК ,Лактан ЕООД, ,Конникът ЕООД, Western BG, Станилов EООД.

„Есента с коне в Макоцево” 2012

 

Конен преход „Заедно сме по-силни” 2012

 

Любителите на коне и свободната езда се събраха за 6 поредна година в село Ябланица да популяризират конната езда. Тази година на поляната в Ябланица се събраха над 60 конника от различни ездови клубове, конни бази, самостоятелни ездачи както и многобройна публика.

 

Следвайки 6-годишната си традиция прехода започна в петък, в сборните пунктове в селата: Желява и Лакатник. От там ездачите тръгнаха на 6-часов поход покрай връх Мургаш до крайната си цел – поляна в село Ябланица, община Своге, където си построиха палатков лагер за двата дена. Освен срещи, обмяна на опит, кратки конни преходи в околността ездачите имаха възмостност да вземат участие в състезания подговетни за събота следобед. И тази година те бяха тип уестерн, целящи да покажат ездови умения и управление на кон в условия наподобяващи ежедневната работа на каубоите както и ситуации срещани по време на свободната езда в природа.

 

Допълнително тази година участницие имаха възможност да пробват късмета си в томбола за уестерн седло.

Мургаш 2012 - автор Ладислав Цветков/Btvnews

 

 

Конен преход „Заедно сме по-силни” 2011!

 

Любителите на коне и свободната езда се събраха отново за 5 поредна година в село Ябланица да популяризират конната езда. Със всяка изминала година прехода събира все повече участници. Тази година на поляната в Ябланица се събраха над 65 конника от различни ездови клубове както и самостоятелни ездачи.

 

Организаторите осигуриха с помоща на фирми награден фонд за всяко от състезанията. Кожени ботуши, каубойски шапки, кожен колан, юзди, каубойски чапси, оглавници, поводи, храна и професионална козметика за конете бяха приготвени за всяко от наградните места.

Филм от конният преход до в-х Мургаш 2011

 

 

 

„Заедно сме по-силни“ конен преход 2010

 

www.murgash.blog.bg

 

Любителите на коне и свободната езда се събраха за 4 поредна година в село Ябланица да популяризират конната езда. Идеята им е да убедят хората, че общуването с коня променя характера, мисленето а чрез това и живота в по-добра посока. Отделните групи тръгнаха в петък 30.07 на обяд от различни сборни пунктове, за да се срещнат следобед на поляната край село Ябланица. След пристигането и построяването на палатковия лагер всички се събраха край огъня за да споделят впечатления от прехода и за да обсъдят правилата на състезанията планирани за събота следобед.

 

Тази година прехода събра 47 конника от различни ездови клубове както и самостоятелни ездачи

Преди състезанията публиката имаше възможност да се наслади на представянето на групата от Школата „ Пътя на коня и лъка”. Те показаха невероятни ездови умения управлявайки конете си само с въже прементато около врата. Освен брилянтната езда те показаха също стрелба с лък от гърба на коня в галоп. След състезателната част участниците се събраха край огъня за да преживеят отново този наситен с много положителни емоции ден. В неделя палатковия лагер беше прибран и участниците отново поеха на път обратно към сборните пунктове заредени с вяра че наистина „Заедно са по-силни”...

Филм от конният преход до в-х Мургаш 2010

 

 

 

Заедно сме по-силни” конен преход 2009

 

От 3 години организираме този преход с идеята да съберем и обединим всички, който обичат конете и свободната езда сред природата. Искаме, чрез него да популяризираме конната езда и да убедим хората, че общуването с коня променя характера, мисленето и малко или много чрез това и живота в по-добрата посока.

 

Нашето мотто – „Заедно сме по-силни” има за цел да убеди хората, че няма значение пол, възраст и професия, когато искаш да усетиш истинската свобода и че няма нищо по-хубаво от това да я споделиш с хората чустващи като теб.

 

Тази година отново се събрахме и изкачихме връх Мургаш в преход. Той започна в петък от няколко сборни пункта в близост до София. След това с близо 40-те коня се отправихме към най-високият връх в Западна Стара планина.

 

В прехода до връх Мургаш участват ездачи на всякаква възраст и от различни краища на страната. Сред най-малките е 10-годишният Страхил Страхилов, който изкачва върха с нас за втори път.

 

"Тук има една изключително интересна комуникация с коня. Това е т.нар. "невербална комуникация" - с поглед, с допир, с тежест. Ти работиш с него и той те разбира. Усещането е уникално. Това е психическо разтоварване и физическо натоварване", споделя организаторът Зарко Георгиев от Ранчо Конникът край София.

Филм от конният преход до в-х Мургаш 2009

 

 

Посрещане на пролетта и Тодоровден – Март 2009

 

През март по стар български обичай се празнува Тодоровден.

Тази година ние взехме участие на Кремиковци и Казичане.

Представихме се с 4 коня, които докарахме на ход (30км) от Макоцево.

На Кремиковци в почетната обиколка участие взе 7-годишната Ралица, която получи специална награда за най-млад ездач.

По време на нашето представяне предизвикахме водещия на събитието и „Господари на ефира” Димитър Рачков да са качи на кон - справи се чудесно.

Много радост и емоции ни съпъстваха на Тодоровден в Казичане на 22 март. Празникът беше съчетан с посрещане на пролетта. Типично по „шопски” местните жители приготвиха много изненади за публиката. Многобройните персонажи, къде от приказки, къде от публичното пространство, ни радваха и развеселяваха през целия ден.

Всичките участници бяха представени лично от водещият по време на почетна обиколка на центъра на Казичане. След това дойде време за традиционните надбягвания, в които този път взехме участие и ние. Нашият участник – и единствена жена в състезанието – зае почетно 4 място на финала, за което получи специалната награда на организаторите.

 

 

Едуардо Дисколи

 

През зимата на 2007/2008 година срешнахме се с един изключителен човек - Едуардо Дисколи.

Роден в Аржентина, пътешественик по природа, решава през 2001 година да прослави породата коне ‘Криоло’ и да стигне до тяхната пра-родина в Северна Африка. Той тръгва на път с 4 коня, на ден язди по 5 часа, спи и почива по пътя.

Когато стига брега на океана на Северна Америка, трябва да намери начин да го прeкоси. И тук му помага компанията Coca-Cola, която поема разходите (за него и 2 коня).

В Европа се движи с 3 коня – единият му е подарен във Франция. Когато стига България, метеорологичните условия не му позволяват да продължи пътя си веднага. Едуардо остава в нашата страна до края на месец март. Г-н Чавдар Стойчев от конната база АРКАН съвместно с любителите на конете и с помоща на медии организират престоя му. Ние от Ранчо “Конникът” имахме възможността да се запознаем с Едуардо и да го нагостим с нашите вкусни домашни гозби.

Срещата ни с този необикновен човек завинаги ще остане в нашите спомени.

Можете да проследявате пътешествието му на сайт: www.deacaballoalmundo.com.ar

 

 

Прехода Мургаш

 

През юни 2008 година участвахме за втори път в конен събор на връх Мургаш под надслов “Заедно сме по-силни”.

Събрахме се 37 ездачи от различни клубове, пол, възраст и професии. Всички обединени от любовта към свободната езда и конете.

обратно

© copyright horseman ranch 2016